"Надежда, доверие, любов" на Карстен Вите

"Надежда, доверие, любов" – вдъхновяваща фотосерия от хамбургския фотограф Карстен Вите (Carsten Witte), състояща се от черно-бели портрети на влюбени двойки.

http://cameralabs.org/10135-nadezhda-doverie-lyubov-samye-nuzhnye-chuvstva-v-portretakh-karstena-vitte

"Seeing Through Photographs" - курс на Музея за модерно изкуство (MoMA)

MoMA"Seeing Through Photographs" е онлайн курс, организиран от Музея за модерно изкуство (MoMA) вНю Йорк. Целтаму е да спомогне за преодоляване на разминаването между разглеждането на фотографиите и задълбоченото им разбиране чрез представяне на различни идеи, подходи и технологии, разкриващи създаването им. Курсът дава възможност за запознаване отблизо с материали от колекцията на музея и представя различни гледни точки относно същността на фотографиите и различните приложения на фотографията през близо 180-годишната й история.

Курсът е свободно достъпен на https://www.coursera.org/learn/photography.

Музеят за модерно изкуство (The Museum of Modern Art – MoMA) в Ню Йорк е сред най-влиятелните институции за модерно изкуство в световен мащаб. Притежаваните от него над 25 000 фотографии представляват особено значима колекция на модерна и съвременна фотография. Фотографските изложби на музея имат определящо значение за развитието на фотографското изкуство.

Повече информация на http://www.moma.org/explore/collection/departments/photography.

Награда "Оскар Барнак" 2016

Leica обяви, че приема заявки за наградата "Оскар Барнак" за 2016 г. Leica Bg-fo

Отличието носи името на изобретателя на първия фотоапарат Leica. Предоставя се за самостоятелна серия от изображения, в които фотографът възприема и документира взаимодействието между човека и средата около него с проникновеност на визията и съвременен визуален стил – творчески и новаторски.

Носител за 2015 г. е шведският фотограф JH Engström за визуално-поетичния разказ с подчертан автобиографичен елемент Tout Va Bien ("Всичко е наред").

Кандидатите за 2016 г. могат да представят фотографиите си между 1 март и 15 април 2016 г.

За повече информация:

http://leica-oskar-barnack-preis.de/en/

Емпатия и улична фотография

Емпатия (на старогръцки: ἐμπάθεια) или съчувствието, е способността на човека да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите.

Ерик КимПонякога мога да бъда студенокръвен. Виждам други хора по улиците да страдат и съм безразличен към тяхната болка. Често съм обгърнат в собствения си свят и не мога да намеря време за да общувам с околните. Толкова съм егоцентричен и самовлюбен, че понякога се отнасям с презрение към тези около мен. Фотографията обаче умело ме спасява от тази моя ужасна същност.

Преди да се запозная с уличната фотография бях дружелюбен, но единствено с близки приятели и семейство. Никога не говорех с непознати - отнасях се с касиерите като с роботи, които просто пресмятат колко трябва да им платя, със сервитьорите като с прислужници, длъжни да ми сервират кафе, а с автобусните шофьори като с автоматични машини за придвижване от една точка до друга.

Но уличната фотография ми помогна да отворя сърцето си към НЕпознатите. [...]

Размисли, породени от изложбата “Пенчо Балкански. Фотография” в НХГ

Размисли, породени от изложбата  “Пенчо Балкански. Фотография” в НХГ“Ние, измамниците” – така е озаглавено едно от програмните есета на фотосецесиона, публикувано през 1903 г. в списание “Camera Work”. “Измамниците” са всички онези, които определят себе си като фотографи, но не се задоволяват с класическия фотографски процес, а посягат към четката, боята, туша, писеца, гумата, восъка, всички онези, които не просто снимат, но и рисуват, драскат, стържат... “Измамниците” самоуверено търсят пролука, през която да “проникнат в мистерията на природата, за да я завладеят, да я подчинят, да я оживят, да я принудят да каже такива неща, каквито все още не са казани в света на светлосенките, изяществото, красотата и истината” (Морис Метерлинк, “Camera Work”, 1903)...

Месец на фотографията в Братислава

Месец на фотографията в БратиславаВече повече от двайсет години Братислава предлага уникална възможност за среща със световната фотография. През ноември в града се провежда традиционният Международен месец на фотографията, организиран от Централно европейския дом на фотографията и в частност от Вацлав Мацек – автор на книги и статии, посветени на историята на словашката и европейската фотография, дългогодишен издател на реномираното фотографско списание IMAGO, инициатор на редица фотографски проекти, посветени на популяризирането и историзирането на фотографията от Централна и Източна Eвропа.


Галерия Снимката Библиотека ФО Школа Паралакс Фотобюлетин Български Фотоклуб

Вход в сайта

Последни статии

Архиви

Потребители он-лайн


Общо на сайта: (1)

Потребители (0):

Роботи: (0):

Гости: (1)