Автор на статията Търсене в Гугъл. Осъществява по заглавието на статията Добави във Facebook Версия за печат

  • ID на статията: №48 в базата данни
  • Добавена на: 21-03-2014, 23:57
  • Видяно: 958 пъти
  • Коментари: 0 коментара
  • Рейтинг

Търсене в сайтаЧовек в костюм

Човек в костюм

 Фотографията на Димитър Батаклиев навява носталгични и донякъде противоречиви мисли и емоции. Като зрители сме свидетели на случайната и същевременно неизбежна среща между два коренно противоположни свята. От една страна е реалността на делника с характерните за него движение, живост и одухотвореност, а от друга – пространството назастиналостта, на имитацията, на лишеността от емоции и чувства.

Главни актьори са минувачът, който пресича улица в типичен градски пейзаж, и тялото на манекена, което се отразява във витрината на магазин. Градската среда и забързаният мъж неизбежно са усетени от зрителя като близки, познати, присъщи за неговото собствено ежедневие характеристики. Лицето на манекена обаче неслучайно е останало извън кадър. То не е ключово за разбирането на неговата цялост, която успешно наподобява човешкото, но в действителност е просто форма, лишена от смисъл и съдържание. Манекенът излъчва строгост – безупречен костюм, застиналост, съвършенство, неприсъщо на нищо живо. Като непоколебим стожер е изправен пред витрината, която в случая е не просто къс стъкло, а непроницаема граница между истинския живот и неговия миметичен отпечатък; между личността и нейната мнима противоположност.

Студенината произтича не само от невъзможността за среща между двата свята, но и от изначалната обреченост на всеки подобен опит. Въпреки това ние сме заставени да живеем в постоянно противобортво и себенадмогване, видимо не само в заобикалящия ни в свят, но и присъщо за самите нас. Често границата е незабележима и подобно на прозрачна повърхност отразява онова, което силно бихме желали да видим, отдалечавайки ни от нашата истинска същност.

 Рая Раева

Вижте също


Уважаеми, гостинино! Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител. Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.