Светулки

Светулки

 

 

Когато видях фотографията на Христо Свинаров, съвсем естествено се запитах: "Кога ли за последно съм виждала светулки?". Не можах да си припомня с точност, разбира се, но непоколебимо реших, че трябва да е било в детството - не твърде отдавна, не и много скоро. Иска ми се да вярвам, че е било именно тогава.

 

От пръв поглед "Светулки" те пренася в един друг, далечен и магичен свят. Свят на вълшебства и приключения. Трудно ти е да го опишеш с езика на всекидневието, нужен ти друг език - този на усещанията, на сетивата. Може би дори езикът на сънищата. Защото снимката ти проговаря със съвсем различен, тайнствен и загадъчен глас, който не е притежание на делника.. Как да говориш за нещо, което така ревностно пази езика си? Трябва ти ключ, за да го разчетеш, пътеводител, за да го достигнеш.. Аз реших да тръгна по стъпките на детството. Защо ли? Защото това е царство на магия и приключения. Детството е винаги в минало време, никога “сега”, никога “утре”. А в самото време детство няма. Там то не се измерва с часовници, а с броя на видените светулки, набраните цветя и тайнствените шумове на дърветата. В детството всички сме безсмъртни. Поне за малко, макар че вечността ни се случва именно тогава.

 

Фотографията на Христо Свинаров е магическа и заради това, че успява да върне зрителя назад, по спиралата на времето, да го “отскубне” от “тук” и “сега”, за да го пренесе в неговите най-съкровени и сакрални спомени или мечтания. Иска се не само голямо техническо майсторство, за да уловиш подобен кадър (почти толкова трудно, колкото да уловиш светулка), но и особена чувствителност към заобикалящия те свят и изострено око, за да зърнеш другия - прикрит такъв. “Светулки” е вълшебен и сърдечен разказ за красивото около и вътре в нас. Нека го зърнем за секунда, а след това да затворим очи и да го прочетем.

 

Рая Раева


Галерия Снимката Библиотека ФО Школа Паралакс Фотобюлетин Български Фотоклуб

Вход в сайта

Последни статии

Архиви

Потребители он-лайн


Общо на сайта: (1)

Потребители (0):

Роботи: (0):

Гости: (1)